Wat zijn declarabele uren?

Declarabele uren zijn uren die je voor de klant maakt en die je daadwerkelijk aan je klant kan factureren. De klant betaalt jou voor de uren die je voor je klant hebt gewerkt. Zijn er dan ook niet-declarabele uren? Die zijn er helaas ook, wat is het verschil? Je leest het hier.

Niet-declarabele uren

Niet alle uren die je werkt zijn declarabel. Helaas! Maar dat is bij bijna alle ondernemers het geval, dus daarin zal jij niet uniek zijn. Je hebt nou eenmaal te maken met werkzaamheden die je niet direct aan je klant kunt facturen en daarmee niet-declarabel zijn. Denk hierbij aan afspraken, het maken van een offerte en het voeren van je administratie. Dat je de uren niet kunt factureren wil niet zeggen dat je er niets op kunt verzinnen! Een percentage van deze werkzaamheden zou je mee kunnen nemen bij het bepalen van je uurtarief.

Het aantal uren dat niet-declarabel is, verschilt enorm per branche en de werkzaamheden die je doet. Als ondernemer besteed je tijd aan je bedrijf en deze uren kun je vaak niet doorberekenen aan de klant. Dit gaat verder dan acquisitie en administratie. Denk ook aan een netwerklunch, scholing of het bijhouden van je website. Deze niet-declarabele werkuren tellen overigens wel mee voor het urencriterium voor de Belastingdienst.

Hoeveel declarabele uren?

Weet jij hoeveel procent van je gemaakte uren declarabel zijn? Dan weet je ook wat je kunt verdienen. De verhouding declarabele v.s. niet declarabele uren wordt ook wel de declarabiliteit genoemd. Heb je geen inzicht in de verdeling tussen declarabel en niet-declarabel, dan loop je misschien inkomsten mis.

Om te weten hoeveel uren je declarabel hebt gemaakt, moet je de volgende dingen weten:
  • Het aantal uren dat je op jaarbasis kunt werken
  • Het aantal uren dat je aan administratie besteedt
  • Het aantal uren dat je aan acquisitie besteedt
  • Het aantal uren dat je aan studie en/ of cursussen besteedt
  • Het aantal uren dat je voor klanten werkt
  • Het aantal uren dat je naar klanten factureert
Daarnaast moet je weten:
  • Hoeveel feestdagen je in jaar niet kunt werken
  • Hoeveel vrije dagen je in een jaar hebt
  • Hoeveel ziektedagen je in een jaar hebt gehad
  • En hoeveel overige dagen je niet kon werken om andere redenen

Wanneer je al deze gegevens hebt, kun je uitrekenen hoe declarabel jij bent. Om dat in kaart te brengen is het handig om je gewerkte uren te registreren met digitale urenregistratie. Hieronder vertellen we meer over het bijhouden van je uren en het factureren van declarabele uren.

Uren registreren

Door uren te registreren weet je of de balans tussen declarabele en niet-declarabele uren gezond is. Er is geen standaard voor een ‘gezonde balans’. Als starter zul je bijvoorbeeld meer tijd kwijt zijn aan acquisitie om klanten binnen te halen en zo je onderneming te laten groeien. Maar ben je afhankelijk van het weer dan kun je in de zomer bijvoorbeeld 90% van je tijd kunnen factureren en in de winter maar 60%. Je hebt dan alsnog een mooi gemiddelde van 75%.

Door alle uren die je aan je onderneming besteedt te registreren weet je precies waar je je tijd aan besteedt en wat dat oplevert. Gebruik hiervoor de urenregistratie van Clientbox, het is de eerste 14 dagen helemaal gratis!

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht