Hoe kun je als zelfstandige het urencriterium aantonen voor ZZP?

Voldoe jij als zelfstandig ondernemer aan het urencriterium van de Belastingdienst, dan kom je in aanmerking voor bepaalde soorten ondernemersaftrek. Maar hoe weet je of je aan het urencriterium voldoet, en hoe toon je dat aan? Je leest het hier.

Urenverantwoording Belastingdienst

Zzp’ers en eenmanszaken die voldoen aan het urencriterium van 1.225 uren per jaar, komen in aanmerking voor bepaalde soorten ondernemersaftrek van de Belastingdienst. Alle uren die je aan je onderneming besteedt tellen mee, dus ook de tijd voor het opstellen van offertes, reistijd, afspraken met je klanten en leveranciers en het verwerken van rekeningen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek? Dan is het raadzaam om je gewerkte uren bij te houden. Je moet namelijk aan kunnen tonen dat je het urencriterium van de belastingdienst haalt!

Je gewerkte uren bijhouden

Veel (startende) ondernemers staan voor de keuze of en hoe ze de werkuren bij willen houden en hoe ze dat het beste aanpakken. Denk hier goed over na, wat past bij jouw werkwijze en welke manier van uren registreren gaat jou verder helpen? Voordat je nu denkt, ik schrijf het wel op een papiertje, niet doen!

Kies altijd voor een digitale urenregistratie. Je wilt namelijk niet alleen weten wat je hebt gedaan, maar ook voor wie en wanneer je dat hebt gedaan. Clientbox is een CRM systeem met urenregistratie. We raden zelfstandig ondernemers aan om voor een CRM-systeem te kiezen omdat je dan meteen een digitaal systeem hebt om je klanten en leveranciers in op te slaan.

Hoe werkt uren registratie?

Je voegt een klant of leverancier toe of je selecteert een bestaande klant of relatie en binnen de urenregistratie geef je de gewerkte tijd aan en wat je hebt gedaan. Je selecteert een dag waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd, maar met één druk op de knop start je ook de timer en kun je aan de slag. Ben je klaar met je werkzaamheden? Dan stop je de timer en je uren zijn geregistreerd. Je kunt werken met één type werkzaamheden, bijvoorbeeld arbeid. Dan heb je al een goede start gemaakt, maar als je ze onderverdeelt in verschillende type werkzaamheden weet je precies wat je veel tijd kost.

Een voorbeeld: naast arbeid heb je in je urenregistratie ook de uurcode afspraken en administratie. Dan weet je aan het einde van het jaar precies hoeveel je gewerkt hebt, hoeveel tijd je hebt besteedt aan afspraken én hoeveel tijd je hebt besteedt aan je administratie. Deze uren tellen niet alleen mee voor het urencriterium, maar ze helpen je ook om te kijken of je jouw uurtarief goed hebt bepaald.

Het resultaat: geen losse blaadjes of urenregistratie in Excel.

Urencriterium aantonen

Door je gewerkte uren te registreren per klant heb je aan het eind van de dag, week, maand of jaar een duidelijk overzicht van je uurbesteding én of jij voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst. Handig, voor jou en je klanten, zo kun je altijd alles terugvinden en voorkom je dat je uren vergeet te factureren. Voor jezelf niet onbelangrijk; je weet hoeveel declarabele uren je maakt.

Zelf uren registreren?

Het registreren van uren in Clientbox is super eenvoudig en het kost je € 10,00 per maand. Voordat je dat gaat betalen, kan je eerst 14 dagen helemaal gratis proberen of het voor jou werkt!

Hulp nodig of een vraag over urencriterium aantonen ZZP?

Wil je meer weten over het registreren van uren of heb je een andere vraag?

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht