Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?

Je bent net begonnen als ZZP’er of je hebt een eenmanszaak en je weet nog niet precies wat het verschil is tussen een offerte en een factuur of je bent op zoek naar het verschil in gegevens op een offerte en een factuur? We hebben voor je op een rij gezet waar een offerte verschilt van een factuur. Je leest het hier.

Een offerte maken

Een klant zal je vragen om aan te geven wat het gaat kosten als jij voor ze aan de slag gaat. Dat is in meerdere opzichten handig om te weten. Je klant wil van jou weten wat ze aan jou gaan betalen en jij wilt van je klant weten dat ze bereid zijn om te gaan betalen. Daarom maak je van te voren afspraken over de diensten en producten die je gaat leveren en wat je hiervoor gaat rekenen.

De diensten en producten die je gaat leveren beschrijf je op de offerte. Op de offerte beschrijf je niet alleen welke diensten en producten je gaat leveren maar ook wat ze gaan kosten. Reken je een bedrag per uur omdat je nog niet precies kan zeggen hoeveel tijd het gaat kosten (dit noemen we een prijs op nacalculatie), of werk je met een vast aantal uren tegen een uurtarief (dit noemen we een fixed prijs of afgesproken prijs). In beide gevallen kan je heel concreet aangeven: één uur werk kost jou één keer mijn uurtarief van bijvoorbeeld € 55,00 per uur. Vermeld altijd of het om een bedrag inclusief of exclusief btw gaat en welk btw percentage jij hanteert.

De offerte breng je dus uit voordat je voor een klant aan de slag gaat. Het is eigenlijk een document waarmee jij de kosten op een rij zet en je klant gaat akkoord met de kosten die jij voorstelt. Hoe je een offerte maakt, lees je in het artikel “offerte maken voor ZZP’ers“, je vindt op deze pagina ook een voorbeeld offerte en je kunt een offerte template downloaden.

Een factuur maken

Wanneer je werkzaamheden voor je klant hebt verricht, wil je die gewerkte uren en eventuele producten die je hebt gebruikt graag betaald zien. Als je producten gebruikt wil je die producten misschien zelfs vooraf wel (voor een deel) betaald zien. In beide gevallen stuur je de klant een factuur. De factuur is dus het document dat je naar je klant stuurt als zij jou moeten betalen voor diensten en producten die je gaat leveren of hebt geleverd. Voorafgaand aan een factuur wordt vaak een offerte verstuurd. Op de offerte staat een exacte prijs voor de werkzaamheden of een indicatie van de kosten als je niet precies in kunt schatten hoeveel werk iets is. Hoe je een factuur maakt, lees je in het artikel “facturen maken“.

Het verschil tussen een offerte en factuur

Het verschil tussen een offerte en een factuur is daarmee dat je de offerte gebruikt om je klant aan te geven wat iets (ongeveer) gaat kosten en de factuur verstuur je op het moment dat je klant daadwerkelijk moet gaan betalen voor iets wat je gaat doen of al hebt gedaan. Een factuur moet ook voldoen aan eisen die de Belastingdienst stelt aan een factuur. Aan welke regels je factuur moet voldoen lees je ook in het artikel “facturen maken.”

Digitaal offertes en facturen maken?

Het online versturen van facturen en het maken van online offertes is in Clientbox super eenvoudig en het kost je € 10,00 per maand. Voordat je dat gaat betalen, kan je eerst 14 dagen helemaal gratis proberen of het voor jou werkt!

Hulp nodig of een vraag?

Wil je meer weten over offertes maken voor ZZP’ers en eenmanszaken of heb je een andere vraag?

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht