Hoe bereken je btw?

Een factuur maken is altijd leuk. Je hebt namelijk werk uitgevoerd of producten geleverd en nu is het tijd voor je beloning! Maar dan komt het, je moet ook btw in rekening brengen. Hoe bereken je btw precies? Dat kan nog een hele uitdaging zijn, zeker wanneer je wat meer uitgebreide facturen gaat maken. In dit artikel vertellen we je alles over het begrip btw en hoe je dit berekent voor je facturen.

Wat is btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Het is de belasting die je als onderneming of organisatie betaald over je omzet. Als je werkzaamheden verricht of producten verkoopt moet je op de factuur dus btw in rekening brengen. Degene die de factuur voldoet moet de btw betalen. Koop je zelf een product of dienst in voor jouw onderneming? Dan betaal jij de btw. Per maand, kwartaal of jaar doe je aangifte en wordt de btw verrekend. Voor zakelijke kosten geldt vaak dat je de btw mag aftrekken.

De hoogte van het percentage btw wordt bepaald door het soort product of dienst. In Nederland kennen we drie standaard belasting tarieven:

  • 21% btw is het standaard tarief voor de meest voorkomende producten en diensten
  • 9% btw noemen we ook wel het verlaagde btw-tarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor etenswaren en bepaalde diensten zoals de kapper, het repareren van je fiets en personenvervoer
  • 0% btw wordt ook wel nultarief genoemd en geldt voor een heel klein aantal goederen en diensten. Het 0%-tarief kan ook gelden als je producten verkoopt aan een buitenlandse onderneming

Ten slotte is er nog een select aantal goederen en diensten die vrijgesteld zijn van btw. Denk hierbij aan gezondheidszorg, collectieve belangenbehartiging en onderwijs.

Hoe bereken je btw op de factuur?

Als je een factuur naar je klant gaat sturen, vul je natuurlijk eerst de benodigde gegevens van de klant in. Vervolgens maak je het kostenplaatje; wat voor werkzaamheden heb je verricht of welke producten worden verkocht? En wat kost het? Als het om meerdere diensten of producten gaat, tel je de kosten bij elkaar op en komen deze onderaan de streep te staan. Maar dan komt het btw verhaal om de hoek kijken.

Maar hoe bereken je btw? Je rekent altijd 9% of 21% bovenop de verkoopprijs. Het btw bedrag wordt onder de verkoopprijs exclusief btw ingevuld. Vervolgens tel je het bij elkaar op en je hebt het kostenplaatje compleet.

Is de verkoopprijs van jouw product/dienst €100,- en komt er 21% btw bovenop? Dan bereken je dat als volgt:

€100 x 1,21 = €121

Door de verkoopprijs van het totaalbedrag af te trekken weet je de hoogte van de btw:

€121 – €100 = €21 btw

Maar wat gebeurd er als je meerdere producten op je factuur hebt staan waar verschillende btw tarieven voor gelden? Dan moet je de btw per product los berekenen. Stel we hebben twee producten. Voor het product van €100 geldt 21% btw, voor het product van €50 geldt 9% btw. Dan bereken je dit als volgt:

€100 x 1,21 = €121

€50 x 1,09 = €54,50

€121 + €54,50 = €175,50

Het totaalbedrag wat de klant moet betalen is dus €175,50. De btw die betaald moet worden bereken je als volgt:

€121 – €100 = €21

€54,50 – €50 = €4,50

€21 + €4,50 = €25,50

Let er wel op dat je de btw-tarieven apart op de factuur vermeld! Je hebt dus zowel de tarieven voor 21% en 9% btw nodig én het totaalbedrag aan btw.

Automatisch btw berekenen

Ben jij geen rekenwonder, wil je geen fouten maken of wil je gewoon met snelheid een correcte factuur maken? Dan ga je natuurlijk niet zelf aan de slag met het berekenen van je btw. In Clientbox vind je de module om zelf facturen te maken. Deze berekent de btw automatisch! Dus als jij de juiste verkoopprijs invult en het juiste btw percentage kiest, kunnen er geen fouten ontstaan in je btw berekening. Klinkt fantastisch toch?

Gratis Clientbox proberen

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om een factuur op te maken in Clientbox waarbij de btw automatisch wordt berekend? Probeer het dan nu 14 dagen gratis. Zodra je de juiste instellingen hebt gedaan en de handigheid erin krijgt ben je nog maar een paar minuten kwijt in het maken van een factuur. En nog beter nieuws; je rekenmachine kan de prullenbak in!

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht