Clientbox
Kennisbank

Kennisbank

CRM

Wat is het verschil tussen een debiteur en een crediteur?

Bij het aanmaken van een bedrijf of het toevoegen van een persoon kun je kiezen welke soort relatie dit is. Hierbij kun je bij een bedrijf kiezen uit ‘crediteur’ of ‘debiteur’ en bij een persoon kun je aangeven of dit een debiteur is. Maar wat is het verschil en hoe kies je voor de juiste mogelijkheid?

Relatie soort kiezen

Crediteur

Een crediteur is een leverancier van een dienst of een product, waar jij een financiële vergoeding voor verschuldigd bent. Kortom, een geregistreerd bedrijf (een persoon ofwel particulier, kan nooit een crediteur zijn) waarvan jij een factuur ontvangt die je moet betalen. Dit noemen we ook wel inkoopfacturen.

Debiteur

Een debiteur is een afnemer van een dienst of een product dat jij zelf levert. We bedoelen hiermee dus jouw zakelijke en particuliere klanten. Zij vragen jou een dienst of product te leveren, waarvoor jij een factuur kunt sturen en je het gefactureerde bedrag moet ontvangen. Dit noemen we ook wel verkoopfacturen.

Een bedrijf als crediteur en debiteur

Het kan ook voorkomen dat een bedrijf een crediteur én debiteur is. Zo kan het zijn dat je een product of dienst hebt geleverd aan dit bedrijf, ze zijn dan klant en in dit geval is het een debiteur. Maar tegelijkertijd kun je ook een dienst of product van dit bedrijf hebben ingekocht, wat het bedrijf een crediteur maakt. In dit geval vink je beide opties aan bij het aanmaken van een bedrijf. Als je een inkoopfactuur boekt of een factuur maakt krijgt de organisatie automatisch het bijpassende kenmerk.