Clientbox
Kennisbank

Kennisbank

Producten

Vaste of variabele prijzen hanteren

In de module Producten kun je producten aanmaken waarbij je kunt kiezen tussen vaste of variabele prijzen. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze prijs types uit.

Vaste prijzen

Vaste prijzen zijn prijzen die vrijwel nooit afwijken van de standaard, dit kunnen zowel producten als diensten zijn. Denk hierbij aan een vast uurtarief voor een specifieke dienst. Maar ook de vaste prijs voor een gestandaardiseerd product kom je veel tegen. Zo heeft een mobiele telefoon vaak een vaste prijs, terwijl je met regel- of factuurkorting de prijs nog kan verlagen.

Variabele prijzen

Variabele prijzen zijn meer afhankelijk van de inkoopprijs van het product (of de onderdelen) en de gehanteerde marge. Om het voorbeeld van hiervoor te gebruiken, een mobiele telefoon heeft vaak een vaste prijs. Wanneer het scherm kapot gaat zal echter een nieuw telefoonscherm vaak een variabele prijs hebben, dit kan namelijk per leverancier verschillen. Vervolgens wordt er een marge berekend richting debiteuren, op basis van deze marge wordt de (variabele) prijs berekend. Variabele prijzen kom je dan ook vrijwel uitsluitend tegen bij producten en niet bij diensten.