Clientbox
Kennisbank

Kennisbank

Facturen

Hoe kan ik een creditfactuur aanmaken?

Het komt (helaas) wel eens voor, het aanmaken van een creditfactuur. Je kan een fout hebben gemaakt bij het opstellen van de factuur. De factuur is om welke reden dan ook komen te vervallen, of een relatie heeft nog een bedrag tegoed dat je wilt verrekenen. Een creditfactuur bevat ook altijd een negatief bedrag, in één of meerdere regels of het totaalbedrag is negatief.

Een factuur volledig crediteren

Een creditfactuur wordt (vrijwel) altijd gemaakt naar aanleiding van een bestaande factuur. Om een bestaande factuur volledig te crediteren ga je binnen de module ‘Facturen’ naar het tabblad ‘Overzicht’, dit kun je bovenin de subnavigatie vinden.

Tabblad overzicht openenKlik op het factuurnummer van de factuur welke je wilt gaan crediteren. In dit geval gaan we een factuur crediteren met de status ‘Betaald’.

Factuur openenIn het overzicht van de factuur zie je aan de rechterkant van het scherm ‘Creditfactuur aanmaken’ staan. Klik hierop om een creditfactuur van de bestaande factuur te maken.

Creditfactuur aanmakenEr opent een scherm waarin je wordt gevraagd welke onderdelen van de factuur je wilt crediteren. Je kunt hier kiezen om de factuur volledig te crediteren, of om een bepaald aantal factuurregels te crediteren. In dit voorbeeld kies je voor ‘Volledig crediteren’ om de factuur in zijn geheel te crediteren. Klik vervolgens op ‘Opslaan’, vervolgens wordt de creditfactuur (in concept) aangemaakt.

Creditfactuur in conceptJe kunt de factuur versturen vanuit deze weergave, je kunt ook meerdere concept creditfacturen klaarzetten en deze vanuit het overzicht met ‘Conceptfacturen’ versturen. In het overzicht worden creditfacturen gekenmerkt door de vermelding achter het factuurnummer.

Overzicht met creditfacturen

Een factuur gedeeltelijk crediteren

Het kan ook voorkomen dat bepaalde regels op een factuur gecrediteerd moeten worden. De stappen om een factuur gedeeltelijk te crediteren zijn hetzelfde als hierboven, in dit voorbeeld kies je voor de optie ‘Enkele factuurregels crediteren’. Hieronder verschijnen vervolgens de regels van de factuur en kunnen we de regels die gecrediteerd moeten worden handmatig selecteren, je kunt hier ook de aantallen wijzigen.

Factuur gedeeltelijk crediterenKlik vervolgens op ‘Opslaan’ en de creditfactuur wordt aangemaakt in concept. Vervolgens kun je deze versturen vanuit deze weergave, of meerdere creditfacturen versturen van het overzicht met ‘Conceptfacturen’.