Wat moet er op een factuur staan?

Ben je net als ondernemer of ZZP’er gestart? Dan kun je behoorlijk verdwaald raken in de wereld van administratie. Offertes, facturen, inkoop en BTW. Je moet het allemaal regelen en het moet natuurlijk allemaal kloppen. Je wilt natuurlijk geen omzet mislopen! In dit artikel gaan we specifiek in op het versturen van een factuur. Wat is een factuur en het meest belangrijke: wat moet er op een factuur staan?

Wat is een factuur?

Een factuur is een document waar de door jou geleverde producten of diensten aan een klant staan vermeld. Met de factuur is het voor je klant duidelijk wat hij heeft gekocht en wat hij daarvoor moet betalen. De factuur gebruik jij voor je administratie om te registreren wat je verkoopt. Voor je klant is het een inkoopfactuur in zijn of haar administratie.

Voor een stukje herkenbaarheid worden facturen tegenwoordig helemaal opgemaakt in de juiste huisstijl. Denk hierbij aan het logo, lettertype en de kleuren die je ook in je andere uitingen gebruikt. Dit zorgt voor een stukje herkenbaarheid en draagt bij aan je merkwaarde. Veel facturen worden tegenwoordig volledig digitaal verstuurd en zijn in PDF of UBL.

Wat moet er op een factuur staan?

Zoals aangegeven bestaat een factuur dus minimaal uit een lijst met goederen of diensten die je hebt geleverd. Maar daarbij wil je ook de financiële gegevens noteren zodat je klant weet hoe en wanneer hij het bedrag moet betalen. Vanuit de Belastingdienst is het verplicht om de volgende informatie te noteren op je factuur:

  • Contactgegevens van je bedrijf
  • KVK-nummer
  • BTW-nummer
  • Factuur datum & betalingstermijn
  • Uniek volgnummer (factuurnummer)
  • BTW-bedrag

Foutloos factureren

Er moet dus behoorlijk wat informatie op je factuur staan om aan de minimale eisen te voldoen. Wanneer je handmatig een factuur maakt met bijvoorbeeld Excel, is de kans aanwezig dat er wel eens een foutje insluipt. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Daarom kun je het beste een factuur maken en versturen via een online tool als Clientbox. Je vult alle gegevens digitaal in en je factuur bevat direct alle verplichte velden. Zo hoef je nooit meer na te denken over je KVK- of BTW-nummer, maar ook het factuurnummer (volgnummer) wordt automatisch gegenereerd. Ten slotte gaat het om een digitaal systeem, waardoor alle gegevens automatisch worden opgeslagen. Moet je een factuur nog eens opzoeken? Of wil je een betaling registreren? Met Clientbox doe je dit in een handomdraai.

Probeer Clientbox 14 dagen gratis

Als het goed is weet je nu precies wat er op een factuur moet staan. Handig, maar met Clientbox geen vereiste! Wil je ook slimmer werken? Dan is Clientbox dé ideale oplossing voor jou. Bespaar jezelf tijd door binnen een paar klikken facturen te maken, in te plannen of automatisch te versturen. Probeer het nu 14 dagen gratis en je wilt nooit meer terug!

Hulp nodig of een vraag?

Wil je meer weten over facturatie voor ZZP’ers en eenmanszaken of heb je een andere vraag?

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht