Facturatieprogramma ZZP

Voor jouw ZZP onderneming is het nodig om facturen te sturen. Tenminste, dat is wel te hopen. Anders zou het betekenen dat je geen klanten hebt! Maar om facturen makkelijk te sturen is een factuur programma handig om te hebben. Je bent waarschijnlijk geen ZZP’er geworden om uren te besteden aan je administratie? Clientbox is hét facturatieprogramma (voor het) ZZP wat je administratie een stuk makkelijker en minder tijdrovend te maken!

Waarom een facturatieprogramma voor ZZP?

Veel ondernemers maken nog facturen in Word of Excel. Bijna iedereen heeft deze programma’s wel op de computer staan, dus is het een voor de hand liggende optie. Maar als je facturen maakt in Word of Excel betekent het ook dat je altijd de gegevens van je klanten op moet zoeken als je die nodig hebt. Misschien werk je heel gestructureerd en heb je ergens alle gegevens genoteerd. Maar als je diep moet graven om alle gegevens te verzamelen kost het meer tijd dan je werkelijk zou willen!

Nog een voordeel van een factuur programma is dat de rekensom altijd klopt. Mits je de juiste prijzen per product of dienst invult natuurlijk. Dus geen gedoe met een rekenmachine en erachter komen dat de gevraagde prijs niet klopt. Gewoon met een paar klikken een kloppende factuur maken!

Wat zijn facturabele uren?

Facturabele uren zijn uren die je voor de klant maakt en die je daadwerkelijk aan je klant kan factureren. De klant betaalt jou voor de uren die je voor je klant hebt gewerkt. Zijn er dan ook niet-facturabele uren? Die zijn er helaas ook, wat is het verschil? Je leest het hier.

Het aantal uren dat niet-facturabel is, verschilt enorm per branche en de werkzaamheden die je doet. Als ondernemer besteed je tijd aan je bedrijf en deze uren kun je vaak niet doorberekenen aan de klant. Dit gaat verder dan acquisitie en administratie. Denk ook aan een netwerklunch, scholing of het bijhouden van je website. Deze niet-facturabele werkuren tellen overigens wel mee voor het urencriterium voor de Belastingdienst.

Hoeveel facturabele uren?

Weet jij hoeveel procent van je gemaakte uren facturabel zijn? Dan weet je ook wat je kunt verdienen. De verhouding facturabele v.s. niet facturabele uren wordt ook wel de facturabiliteit genoemd. Heb je geen inzicht in de verdeling tussen facturabel en niet-facturabel, dan loop je misschien inkomsten mis.

Om te weten hoeveel uren je facturabel hebt gemaakt, moet je de volgende dingen weten:
  • Het aantal uren dat je op jaarbasis kunt werken
  • Het aantal uren dat je aan administratie besteedt
  • Het aantal uren dat je aan acquisitie besteedt
  • Het aantal uren dat je aan studie en/ of cursussen besteedt
  • Het aantal uren dat je voor klanten werkt
  • Het aantal uren dat je naar klanten factureert
Daarnaast moet je weten:
  • Hoeveel feestdagen je in jaar niet kunt werken
  • Hoeveel vrije dagen je in een jaar hebt
  • Hoeveel ziektedagen je in een jaar hebt gehad
  • En hoeveel overige dagen je niet kon werken om andere redenen

Wanneer je al deze gegevens hebt, kun je uitrekenen hoe facturabel jij bent. Om dat in kaart te brengen is het handig om je gewerkte uren te registreren met digitale urenregistratie. Hieronder vertellen we meer over het bijhouden van je uren en het factureren van facturabele uren.

Uren registreren

Door uren te registreren weet je of de balans tussen facturabele en niet-facturabele uren gezond is. Er is geen standaard voor een ‘gezonde balans’. Als starter zul je bijvoorbeeld meer tijd kwijt zijn aan acquisitie om klanten binnen te halen en zo je onderneming te laten groeien. Maar ben je afhankelijk van het weer dan kun je in de zomer bijvoorbeeld 90% van je tijd kunnen factureren en in de winter maar 60%. Je hebt dan alsnog een mooi gemiddelde van 75%.

Door alle uren die je aan je onderneming besteedt te registreren weet je precies waar je je tijd aan besteedt en wat dat oplevert. Gebruik hiervoor de urenregistratie van Clientbox, het is de eerste 14 dagen helemaal gratis!

Clientbox als facturatieprogramma

Om het ondernemerschap een stuk makkelijker te maken hebben wij Clientbox ontwikkeld. Facturen maken is nog nooit zo simpel geweest! Je slaat de gegevens op van jouw klanten in de CRM-module en voegt jouw producten, diensten en de prijzen ervan toe in de producten module.

Als je een factuur gaat maken is het een kwestie van een paar klikken je factuur staat klaar voor verzending. Het enige wat je nog overblijft is een druk op de knop om de factuur te verzenden!

Clientbox als facturatieprogramma

Als je facturen verzonden zijn wil je natuurlijk niet zelf op je bankrekening moeten bijhouden of een factuur al betaald is of niet. Daarom zijn er twee opties mogelijk waardoor dit geautomatiseerd wordt.

Optie 1: Door de koppeling van Mollie wordt er een link meegestuurd in de factuur zodat deze online betaald kan worden.

Optie 2: Door de koppelingen met verschillende boekhoudprogramma’s kan ook op deze manier de betaling automatisch worden geregistreerd.

Ervaar zelf het gemak van Clientbox

Het gemak van een facturatieprogramma ervaar je natuurlijk het beste zelf? Gelukkig kun je heel makkelijk starten. Klik dan op onderstaande knop om Clientbox 14 dagen helemaal gratis te gebruiken! Je hoeft geen betalingsgegevens in te voeren en kan direct beginnen.

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht