“Haardhout als alternatief voor fossiele brandstof”

Geschreven door Kees Verspoor op maandag 20 juli 2020

Haardhout.eu is een webshop waar particuliere en zakelijke klanten online haardhout kunnen bestellen van een goede en vooral stabiele kwaliteit tegen een scherpe prijs. Of zoals ze bij Haarhout.eu lachend stellen: “bezorging in heel Nederland en dat voor zulke prijzen, dat is zo goedkoop, je snapt er geen hout van!” Naast bezorging in Nederland, leveren ze ook in een deel van België en maken ze soms een uitstapje naar Duitsland.

Eigenaar Frans Koopman (rechts op de foto) is een boerenzoon en komt uit een écht familiebedrijf. Hij nam als 23-jarige het agrarische bedrijf van zijn vader over en had geen enkele affiniteit met hout. Maar toen in 2007 een vriend van hem begon met het kloven van hout en dit aan anderen verkocht als haardhout zag hij een kans. Haardhout als brandstof. Het alternatief voor fossiele brandstoffen, vooral omdat het vele malen schoner is bij de verbranding en dat lukte.

In no-time hadden ze zo’n 70 klanten verspreid door heel Nederland. Een klantenbestand dat bediend werd met één vrachtwagen. “Een vrachtwagen waaraan we meer aan het sleutelen waren dan dat we hout aan het afleveren waren” vertelt Frans lachend. Ondanks het vele sleutelwerk slaagden ze er toch in om het klantenbestand te laten groeien.

Maar voor Frans ging dat niet hard genoeg, het moest sneller. Hij vond het tijd om op te schalen, terwijl zijn toenmalige compagnon het wel prima vond zo. Zo ontstond een meningsverschil over de toekomst van het bedrijf en Frans ging alleen verder. “Ik haalde het bedrijf naar ons agrarische bedrijf in Nieuwerkerk. We zitten daar langs de snelweg dus met de juiste reclame wist iedereen in onze omgeving in no-time van het bestaan van Haardhout.eu.”

Online was in het begin van het bedrijf nog helemaal niet zo hot als nu, dus er werd vooral veel gebeld. We hadden wel wat online staan, maar dat was allemaal zo spannend niet. Vandaag de dag is het andersom en komt 85%-90% van onze bestellingen via de webshop Haardhout.eu. Het klantenbestand is inmiddels van 70 klanten uitgegroeid naar ruim 10.000 klanten. Frans heeft twee werknemers, Simon (links op de foto) en Maurice. Maurice rijdt op de vrachtwagen en Simon regelt vooral de dagelijkse gang van zaken.

Automatiseren

Een goede taakverdeling was ook nodig, want bij die groei komt ook extra werk kijken. “Vooral administratief, en om onze groei onder controle te houden moesten we kijken waar we slimmer konden gaan werken. Daar moesten we automatiseren. Zo hebben we aan de bestellingen die binnenkomen via Haardhout.eu administratief (bijna) geen werk meer. Een bestelling komt via de webshop binnen, gaat naar ons CRM pakket en vanuit daar wordt direct de factuur verstuurt naar de klant en wordt deze verwerkt in ons boekhoudpakket. Wij moeten alleen zorgen dat het hout op de juiste plaats terecht komt!”

Nieuwe ideeën

“In 2012 wilde ik een product dat aansloot bij het verkopen van haardhout. Eigenlijk een product waar haardhout voor nodig was, zelf markt creëren” lacht Frans. Daarop importeerde hij zijn eerste pizzaovens, 40 stuks in verschillende kleuren en maten. “Je moet toch aanbod hebben anders verkoop je niks en verkopen van een plaatje dat doe je niet, je klanten moeten het kunnen zien toch?” Zijn vader en vrouw dachten daar anders over en verklaarden hem voor gek! Ze leken gelijk te krijgen want in de eerste 3 maanden werd er slechts 1 pizzaoven verkocht en het duurde een jaar voordat de tweede vrachtwagen het erf kwam oprijden.

Pas toen ze pizza ovens gingen verhuren werden mensen enthousiast. “De combinatie van zelf stoken en je eigen pizza maken is een fantastisch bourgondisch concept. Het heeft even geduurd maar inmiddels is het een succesformule. Nu we een paar jaar verder zijn hebben we een webshop Pizzhoutoven.eu en verkopen we honderden ovens per jaar, dat is toch geweldig?”

Software als oplossing

Frans en Simon werken beiden in Clientbox en gebruiken de software om klanten te beheren, hun bestellingen op te halen vanuit WooCommercefacturen te maken en inkoopfacturen te boeken naar hun boekhoudpakket Exact Online. Betalingen worden afgehandeld met Mollie en de accountant verwerkt de bank in Exact, waarna de betalingen automatisch in Clientbox worden bijgewerkt.

Zo weten ze precies waar ze mee bezig zijn en hebben ze goed inzicht in de financiële administratie.

Start jouw gratis
proefperiode van 14 dagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever eerst een rondleiding door Clientbox? Plan een demo

Vragen? Stuur ons een bericht