Clientbox

Europese Hof verplicht urenregistratie

Dat je een urenverantwoording moet kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, dat wist je wellicht al. Maar wist je ook dat alle werkgevers in Europa verplicht zijn een ‘objectief, betrouwbaar en toegankelijk’ systeem te gebruiken om de dagelijkse arbeidstijd vast te leggen?

Arbeidstijdenwet

De verplichting om uren te registreren komt niet zomaar uit de lucht vallen. In Nederland hebben we de Arbeidstijdenwet die voorschrijft dat de werkgever de uren van de werknemer schriftelijk moet vastleggen: de gewerkte uren, de pauzes, de verlof- en ziekte-uren. De overheid laat de keuze aan de werkgever hoe dit precies wordt ingevuld. Het Europese Hof gaat echter een stap verder.

Verplichte urenregistratie

Spaanse medewerkers van de Deutsche Bank kregen hun overuren niet uitbetaald. Dit resulteerde in een rechtszaak tussen de Spaanse tak van de Deutsche bank en een Spaanse vakbond (de CCOO) die uiteindelijk voorkwam aan het Europese Hof.

Het Hof oordeelde dat er geen bewijs was voor de gemaakte overuren, en dat deze plicht bij de werkgever ligt. Er werd beslist dat werkgevers binnen alle EU-lidstaten de urenregistratie moeten bijhouden in een ‘objectief, betrouwbaar en toegankelijk’ systeem.

Ontdek online urenregistratie

Controles en boetes

De Arbeidstijdenwet was er al, maar het is de verwachting dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met concrete richtlijnen voor verplichte urenregistratie zal gaan komen. De kans is groot dat de uitspraak van het Hof zal resulteren in meer controles van de Inspectie SZW. Is er geen (volledige) urenregistratie, dan kan de inspectie niet (goed) plaatsvinden en volgt er een waarschuwing of boete. Deze boete ligt tussen de €100 en €10.000 per medewerker.

(Over)uren inzichtelijk

De uren moeten worden bijgehouden, maar welk systeem ga je hiervoor gebruiken? Urenregistratie in Excel vergt veel werk en met een prikklok zie je alleen wanneer de medewerker aanwezig is. Maar als er overuren worden gemaakt, wil jij als werkgever natuurlijk wel weten waarom. Wil jij ook weten wat de werknemer binnen de werkuren doet? Dan is online urenregistratie binnen een compleet CRM-systeem de oplossing.

Tijd voor een systeem

Pak de urenregistratie meteen goed aan, samen met je team. Met online urenregistratie kunnen werknemers zelf hun uren boeken, rechtstreeks op een relatie en/of een opdracht. Urenregistratie in Clientbox is geschikt voor kleine en grote bedrijven. Zo voldoe je aan de verplichte urenregistratie van het Europese Hof, je hebt alle gegevens in huis voor eventuele controles van de SZW én je weet precies wat er gebeurt en waar het beter kan.

Dat wil ik gratis proberen!